30 October, 2006

Türk Lokumlu Fındıklı Kek


Lokumlu kek tarifleri denerken, Bloglararası Fındık Projemiz için fındıklı lokumlu bir kek yapmak pek güzel olur diye düşündüm. Hamur tarifi bana ait ve lokumla birlikte lezzeti hayli zenginleşen, çok hoş bir kek yarattım. Yaptığım bir kaç çeşit lokumlu kekin arasından, fındıklısı birinci geldi!

Ölçüler:
-3 iri veya 4 orta boy yumurta
-1 bardaktan 2 parmak eksik şeker
-2 bardaktan 2 parmak eksik un ve bardağı tamamlayacak kadar incecik çekilmiş fındık
-1 çay bardağı süt veya sulu yoğurt
-1 çay bardağı fındık yağı
-1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
-birer paket vanilya ve kabartma tozu
-1 çorba kaşığı limon suyu
-150 gr sade lokum, küçük kesilmiş.

Yapılışı: Kek için tüm malzemeler oda ısısında olmalı.
Yumurta ve şeker yoğurt kıvamına gelinceye kadar çok çırpılır. Çırpıcı kaldırılınca düşen damlalar üstte kalmalıdır. Kuru malzeme olan fındık unu, un, kabartma tozu ve vanilya birlikte iki kez elenir. Bir kapta süt ve yağ karıştırılır. İyice kabaran yumurtaya bir yandan yavaş yavaş unlu karışım eklenirken, azar azar da sıvı karışım ilave edilir. Bu iş tahta kaşıkla ve alttan alarak yapılmalı, yumurtaları söndürmemelidir. En son limon suyu eklenir ve hamur 26 santimlik yağlı kağıt yayılmış kelepçeli kalıba boşaltılır. Lokumlar ve iri kıyılmış fındıklar üzerine serpiştirilerek kaşıkla çok az karıştırır gibi yapılır. Üstte kalanlar da kabarırken kısmen çökecektir.
Kek, önceden 200 derece ısıtılan ve pişme süresi için 175 dereceye düşürülen fırında, ilk 30 dakika hiç açmadan pişirilir. Süre sonunda kürdanla veya bıçak ucuyla kontrol edilir. Bıçak temizse pişmiş demektir veya bir süre daha fırında tutulur. Tel üzerinde soğuması sağlanır. Ilıkken pudra şekeri elenir.

No comments: