20 October, 2006

Fındıklı beşamelde ıspanaklı somon paccheri


Paccheri... Makarna dolmasının ana malzemesi... Geniş çaplı, kısa boylu borucuklar... Henüz Türk makarna imalatçılarının dikkatini çekmiş bir tip değil. İthalatçılar ilgilenmişler sağolsunlar, kocaman marketlerde kafamızı kaldırmazsak göremeyeceğimiz ve boydan kısalarımızın erişemeyeceği raflarda sergileniyor. Ben 1:70 artı kol boyu, ayak parmaklarımın üstünde yükselerek uzanıp alıyorum.

Neyse, ulaşılmış ve alınmış bir paket paccherisi olanlar için güzel bir lezzet yakaladım. Ispanaklı somonla doldurdum borucukları. Başımın tacı ettiğim fındığı da katarak yaptığım muhteşem lezzette beşamel sosu yorgan gibi örttüm üzerine. Fırınladım.

Yarım kilo kadar yaprak ıspanak ve bir büyük dilim somonu tuz ve karabiberle, hiç su ilave etmeden, tencerenin ağzını sıkıca folyolayarak kendi buharında yumuşattım. On dakika kadar yetiyor bu iş için. Ağzını açarak soğumaya bıraktım somonlu ıspanağımı.


(Yarım paket paccheri dolma yapılınca dört kişilik oluyor.)

Tuzlu su kaynattığım büyükçe tencerede, paccherileri de 10 dakika haşlayarak süzüp soğuttum. Paccherinin al dente pişme süresi 12 dakika ama ben daha fırına da koyacağım ya...

Buharda pişen ıspanak ve somonu bir tabağa alıp bıçakla hafifçe kıyar gibi yaptım, hamur etmeden, iri iri. Ve de ılınan paccherilere doldurarak hafif yağladığım tepsiye dizdim. Fırınlayacağım tepsiyi de, iki ucu açık paccheri dolmalarımın içleri yayılmasın diye, sıkışık düzende yerleştirebilecek boyda seçtim.

Beşamel için paket tereyağından bir parmak eninde, iki silme çorba kaşığı un ve yarım kilo süt kullandım. Eriyen yağda unu sarartıp karıştırarak koyulaştırdım. Oda sıcaklığında sütü ilave ederken de, unun topaklanmaması için çırpma teli ile sürekli karıştırdım. Beşamel sosların özelliğini içine katılan peynirler belirler. Ben bu sefer, ocağı söndürdüğüm anda beşamelime bolca parmesan ve çekilmiş fındık ilave ettim. Ağzımın tadına göre muskat rendesi ve taze çekilmiş karabiber de karıştırarak tepsideki dolmaların üzerine örttüm.

Fırınladım demiştim değil mi?

Üstü kızarana kadar.

Yanına da en sevdiğim mantar lezzeti olan kestane mantarlarımdan yaptım. Bol sarmısak, tuz, karabiber ve arnavut biberleri ilave ederek, yine sıkıca folyoyla örtülüp hiç su koymadan ama bolca sızma içinde pişirdim kestane mantarlarını.

Ağzınıza göre yumuşayınca maydanoz dallarını atın üzerine, iki dakika da birlikte kalsınlar tencerede.

Ziyafet var.

Oya Kayacan

No comments: