20 October, 2006

Fındık kavurma

Ben fındığı çok severim. Herkesin sevmesini bekleyemeyiz, ama ben bir fındık kavurma tarifi yapayım, sevmeyen kalmaz. Bir kere fındığı kavrulmuş almayın. Her ne kadar OPP poşetlerde falan satılsa da, bu, tazeliğinin garantisi değil. Kabuklu fındık alın, hem de daha ekonomik olur. Evde, fındık kıracağı ile hafif çatlatacak şekilde kabuğunu kırın, kabuk fındıktan ayrılmasın. Fındık kıracağınız yoksa, sert ve dayanıklı bir zemin üzerinde taş, çekiç, keser gibi herhangi bir ağırlıkla da kırabilirsiniz. Tabii bu işlemi yaparken, yengeden azar işitmemek için fındıkların altına bir örtü yayın. Alt kattaki komşuya gürültü gitmemesi için de gerekli önlemleri alın. Sonra kabukları çatlatılmış fındıkları bir tepsiye yayarak kızgın fırına atın. Kabukların rengi koyulaşmaya başlayınca fırından çıkarın. Elinizi yakmayacak kadar soğumasını bekleyin. Isının etkisiyle çatlamış kabuklar biraz daha açılmış olacaktır. Tırnağınızla kabuğu açarak içini elinize alın. Baş ve işaret parmaklarınızın yardımıyla tül gibi yumuşamış olan zarını temizleyin. Çıtır çıtır, ama gerçekten çıtır çıtır yeyin. Aman ha! Bütün bu işlemleri bir örtünün üstünde yapmayı ihmal etmeyin:)Keyfe kalmış, ama ben biraz fazla kavrulmuşunu severim fındığın. Bembeyaz olmayacak yani, biraz sararacak. Bir iki kavurmada ağzınıza layık oranı yakalarsınız zaten. Evet, biraz zahmetli, ama bakın bakalım fındık neymiş? Sanıyorum bu yöntemde fındığın lezzetini artıran, kabuğunun içinde pişmesi... Fırın içinde fırıncık oluyor yani...

Selim Tuncer

No comments: