18 September, 2006

Süzme Yoğurtlu Vişneli ve Fındıklı Graten


Malzemeler :

  • 3 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
  • 1 büyük boy çay bardağı (aida) toz şeker
  • 1 büyük boy çay bardağı (aida) irmik
  • 1 kutu çekirdeksiz donmuş vişne (~ 500 gr)
  • 500-600 gr süzme yoğurt
  • 1 paket ince kıyılmış çikolata (80 gr)
  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi veya 1 paket vanilya
  • Kabı yağlamak için biraz zeytinyağ
  • 1 tutam tuz

1) Yumurta sarılarını ve şekeri mikserle 4-5 dakika çırpalım, içine bir tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi veya vanilyayı ilave edelim.

2) Fındığın 1 tatlı kaşığını ayıralım. Yumurta ve şekerli karışıma irmik, ince kıyılmış çikolata, süzme yoğurt ve kalan fındığı ilave edelim. Pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar mikserle çırpmaya devam edelim.

3) Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta bir tutam tuz ile katılaşıncaya kadar mikserle 5-6 dakika kadar çırpalım ve yoğurtlu karışıma ekleyelim. Tahta kaşıkla yavaşça karıştıralım.

4) Yağladığımız fırın kabının içine karışımı ve süzülmüş vişneleri kat kat döşeyelim. Üstünü bir miktar vişne ve ayırdığımız bir kaşık fındık ile süsleyelim.

5) Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında üzeri altın rengi alıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim (itiraf ediyorum ben fırında unuttum grateni ve rengi biraz koyulaştı!). Fırının kapağını aralayarak gratenin oda ısısına gelmesini bekleyip, buzdolabında da 4-5 saat dinlendirerek isterseniz dondurma ile servis yapın.

Not: Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Nezaket Kalafat

OK

No comments: