19 September, 2006

Fındıklı Kurabiye



Sizin de çayın yanına bir şey lazım dediğinizde, ya da canınız çok kolay, her seferinde bir önceki kadar başarılı olan bir kurabiye istediğinde başvurduğunuz tarifleriniz vardır herhalde. İşte bu da bizim aileye bir şekilde girmiş, bir aralar evin çoçuklarına “yine mi fındıklı?” dedirtecek kadar çok yapılmış ama şimdi farkediyorum da, aslında pek de usanmadığımız bir kurabiye. İtiraf ediyorum, benim ilk yapışımdı ama fırına sürdüğümde bir daha anladım bizimkilerin neden bu kurabiyeye taktıklarını; yapımı çok kolay. Sonuç ise her zamanki gibiydi; çıtır çıtır lezzetli.

Hem de fındıklar var içinde. O güzelim fındıklar. Üreticisine, “Biz bunları neden ektik ki?” dedirtmemesini umduğumuz fındıklarımız. Dünyada %70ini ürettiğimiz halde nedense söz sahibi olamadığımız fındıklarımız.

Lütfen bana “Türkiyenin başka sorunları var, fındık mı en önemlisi?” demeyin. Siz de katılın bu kampanyaya ve fındık tüketin bol bol.

  • 250 gr tereyağ
  • 2 yumurta (birinin akını üzerlerine sürmek için ayırın)
  • 1 su bardağı dövülmüş fındık + 10 tane kadar kurabiyelerin üzerine koymak üzere tüm fındık
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı un (belki biraz daha fazla gerekebilir)
  • 1 çay kaşığı karbanot + 1 çay kaşığı limon suyu

1. Fırınızı 180 C’ye ayarlayın, ısıtın
2. Oda sıcaklığındaki tereyağ ve birinin akını ayırdığınız yumurtaları şeker ve iki bardak unla büyükçe bir kaba alın. Karbonat + limon suyunu köpürtün, karışıma ekleyin ve yoğurun. Elinizden ayrılan, kapta toplanan, çok yumuşak bir hamur yapana kadar un ekleyin
3. Hamuru temiz bir tezgaha alın, merdaneyle 0.75 - 1 santim kalınlığında inceltin. Kalıpla kestiklerinizi yağlanmış tepsiye alın. Kestikçe kenarlardan artan hamurları yeniden birleştirip, kesin ve 25+ tane kurabiyeyi tepsilere yerleştirin
4. Tüm ya da ortadan ikiye bölünmüş fındıkları kurabiyelerin ortasına oturtun
5. Kaseye ayırdığınız yumurta akını hafif çırpın, fırça ile kurabiyelere sürün
6. Önceden ısıttığınız fırında 15 - 20 dakika, üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirin

Yanına çay demlemeyi de unutmayın.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Fethiye Akbulut Miller

OK

No comments: